Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly december 15-én írt alá együttműködési megállapodást a Magyar Diplomáciai Akadémia és az Ománi Szultanátus Diplomáciai Intézete között. Az együttműködés első lépéseként a Magyar Diplomáciai Akadémia március 12-17. között szervezett képzést az Öböl-menti ország diplomatái számára a Budapest Diplomatic Dialogue program keretében.

 

A delegációt Zainab Ali Said Al-Qasmi, az Ománi Diplomáciai Intézet igazgatója vezette, aki külön tárgyalást folytatott Dr. Pacsay-Tomassich Orsolyával, a Magyar Diplomáciai Akadémia elnökével.
Az egyhetes program alatt a delegáció tagjai olyan témákról hallhattak előadásokat, amelyek a kétoldalú kapcsolatok szempontjából is kiemelten fontosak: kétoldalú gazdasági együttműködés, Magyarország Közel-Kelet stratégiája, vízdiplomácia. A második napon dr. Szűcs Ádám Imre főosztályvezető bemutatta az Akadémiát és az igazgatóasszonnyal közösen áttekintették a két diplomáciai képző intézmény közti további együttműködési lehetőségeket.

 

A diplomaták nagy érdeklődést tanúsítottak a magyar kultúra, építészet és művészet iránt. A kulturális programokat kiegészítette a Magyar Zene Házába, valamint az Országházba szervezett intézménylátogatás.