Az anyasági támogatás iránti kérelmek, valamint a Fiatalok Életkezdési Támogatása (FÉTÁM – ún. „babakötvény”) iránti kérelmek 2018. január 1-től a konzuli feladatot ellátó hivatásos magyar külképviseleteken is kezdeményezhetők a Magyarország közigazgatási határain kívül élő magyarok számára.

A kérelem előterjeszthető elektronikusan, személyesen, illetve postai úton is.

  • Elektronikus úton: ügyfélkapus regisztrációval rendelkező személyek az e célra rendszeresített űrlap segítségével nyújthatják be kérelmüket
  • Személyesen: a kérelem előterjeszthető a konzuli feladatokat ellátó hivatásos magyar külképviseleteken, illetve bármely integrált ügyfélszolgálatoknál (kormányablakban)
  • Postai úton: A kérelem benyújtható a Magyar Államkincstár Családtámogatási és Egészségbiztosítási Főosztályának címezve. Postacím 1081 Budapest Fiumei út 19/a (PF: 1919 Budapest)

Tájékoztatjuk a T. Ügyfeleket, hogy 2023. június 30-tól megváltozott az anyasági támogatás és a FÉTÁM kérelmek elektronikus benyújtásának módja.

A korábban az Államkincstár honlapján található e-ügyfél rendszer helyett a kérelmek az Ügyfélkapun keresztül, a magyarorszag.hu oldalon nyújthatók be, ahol további részletes információ olvasható ezekről, ill. ahonnan a szükséges nyomtatvány is letölthető.

1. Kérelem anyasági támogatás megállapítására a külföldön született és külföldön élő magyar állampolgárságú/nem magyar állampolgárságú, "magyar igazolvánnyal" rendelkező gyermek esetén 

2. Kérelem életkezdési letéti számla megnyitása iránt a külföldön született és külföldön élő magyar/nem magyar állampolgárságú, "magyar igazolvánnyal" rendelkező gyermek esetén