FELHÍVJUK AZ ÉRDEKLŐDŐK FIGYELMÉT ARRA, HOGY A HONOSÍTÁSRÓL, A HONOSÍTÁSI ELJÁRÁSRÓL TÁJÉKOZÓDHAT A HIVATALOS HONLAPON: http://www.allampolgarsag.gov.hu/

A kérelmek benyújtásának felgyorsítása érdekében lehetőség van a kérelmek online előkészítésére a Konzifo Ügysegéden. A profilregisztrációt követően az Online adatlapok / Online forms menüpontból választhatók ki a kérelmek, melyek elektronikus kitöltése során a támogató dokumentumokat is lehet csatolni. Az elküldött kérelemről visszaigazoló üzenetet kap az ügyfél, illetve az a felhasználói fiókban is eltárolásra kerül. Az ügy beküldését követően szükséges kinyomtatni a QR kóddal ellátott adatlapot, melyet az ügyfél az eredeti támogató dokumentumokkal együtt nyújt majd be a konzulátuson.

Eljárás

1. 

Ezúton kívánjuk felhívni a figyelmét arra, hogy a magyar állampolgárság egyszerűsített honosítással történő megszerzésének többek között az egyik alapvető törvényi feltétele, hogy a kérelmező kommunikációs szinten értse és beszélje a magyar nyelvet, honosítási kérelmét önállóan segítség nélkül elő tudja terjeszteni, az ügyintéző által feltett egyszerű kérdésekre önállóan, rövid mondatokban válaszolni tudjon. Amennyiben a nyelvtudás ellenőrzésekor Ön a kellő szintet nem éri el, honosítási kérelmében nem számíthat pozitív döntésre. Jelen felhívásunk célja, hogy elősegítse az egyszerűsített honosítási eljárásban a magyar nyelv nem megfelelő mértékű ismeretének hiányából adódó gyakori problémák elkerülését, illetve megelőzze azt, hogy az egyszerűsített honosítási eljárás törvényi feltételeink - kiemelten a magyar nyelvtudás hiánya – nem kellő ismerte következtében Ön visszaélés áldozatává váljon. Kérjük, hogy fokozottan figyeljen az egyszerűsített honosítási eljárás valamennyi törvényi kritériumának meglétére kérelme benyújtásakor, fordítson külön gondot a magyar nyelv elsajátítására, mert annak a fentiekben vázolt szinten történő ismerete alól nincs törvényi mentesítés, azt a hatóság minden esetben közvetlenül ellenőrzi. Amennyiben az egyszerűsített honosítási eljárással összefüggésben információra van szüksége, úgy forduljon bizalommal az illetékes külképviselethez, a kormányhivatalhoz, ahol hiteles felvilágosítást adnak az Ön részére. Kizárólag olyan képviselőt vegyen igénybe ügyeinek képviseletével, aki nem próbálja Önt meggyőzni arról, hogy a magyar nyelvtudás ismerete nélkül is születhet kérelmének helyt adó döntés.

2./ Ezt követően töltse ki a szükséges nyomtatványokat. A nyomtatvány magában foglalja egy darab kézzel írott önéletrajz megírását, illetve az esetleges névváltoztatásra vonatkozó kérelmet is.

3./ Készítsen 1 db igazolványképet.

4./ Nem magyar nyelvű okiratokat hiteles magyar fordítással kell ellátni.

-  Amennyiben az okirat angol nyelvű, ez esetben a kérelmező által készített fordítást a képviseleten hitelesíteni tudjuk. Egyes dokumentumok esetében az arab nyelvű fordítás készítését a konzuli iroda is el tudja vállalni. 

- Magyarország területén az OFFI készíthet hiteles fordításokat.

5./ Saját születési és házassági (adott esetben válási) okiratait eredeti példányát nyújtsa be. Ezek Magyarországon maradnak, így amennyiben visszakéri az iratokat, hiteles másolatokat készítünk belőlük.