Június 15-én Budapesten tartotta első plenáris ülését a Magyar – Ománi Gazdasági Vegyes Bizottság (GVB), Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes és Khalifa bin Ali bin Issa Al-Harthy sejk, az ománi külügyminisztérium politikai ügyekért felelős helyettes államtitkára társelnökletével. A találkozón részt vett Fodor Barnabás, hazánk ománi nagykövete is.

A munkacsoport több kormányzati intézmény képviseletében a két ország közötti együttműködés lehetőségeit vitatta meg, elsősorban a gazdasági és kereskedelmi területeken, valamint a megújuló energia, hidrogén területén. Ezek mellett a mezőgazdasági ágazat és a vízgazdálkodás, valamint a K+F és a technológiatranszfer is szóba került.

 

 

 

 

A két fél megvitatta a közös beruházásokban rejlő lehetőségeket is, és hangsúlyozták az ülés utókövetésének fontosságát. A GVB alakuló ülésének végén a társelnökök jegyzőkönyvet írtak alá.

 

 

Al-Harthy sejk magyarországi látogatása során találkozott Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárával is; megbeszélésük során megvitatták a kétoldalú kapcsolatokat, valamint a két országot érintő regionális és nemzetközi kérdéseket. Az ománi delegáció magyarországi látogatásának egyik kulturális programpontjaként megtekintette a Parlament épületét.

 

 

A Magyar-Ománi GVB következő ülésére várhatóan jövőre, 2024-ben kerül sor az ománi fővárosban, Maszkatban.